View this email in your browser
Tegemoetkoming energie-intensief MKB aangekondigd
Al sinds het najaar van 2021 kaart Nekovri de problematiek als gevolg van de torenhoge energieprijzen aan in Den Haag. Het kabinet en de politiek is daarbij erg laat in actie gekomen – ook in relatie tot de landen om ons heen - , pas sinds een aantal werken voert Nekovri in samenwerking met VNO-NCW MKB-Nederland intensieve gesprekken met de verschillende Ministeries en ander branches om te pleiten voor compensatie van de torenhoge energieprijzen. Inmiddels wordt gelukkig steeds meer duidelijk met als laatste lobbyresultaat de aankondiging van de “TEK-regeling” vanmiddag.

In een Kamerbrief geeft de Minister van Economische Zaken vanmiddag mee dat er een specifieke subsidieregeling komt voor het energie-intensieve MKB: “De Tegemoetkoming Energiekosten (of TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. De vergoeding bedraagt een percentage van de kostenstijging boven een referentieprijs. Er wordt een maximale vergoeding per bedrijf gehanteerd. De regeling is tijdelijk en is gericht op het energie intensieve mkb (op basis van energiekosten als percentage van de omzet). RVO gaat deze regeling uitvoeren.”

Dit lijkt op de eerder in deze nieuwsbrief benoemde subsidieregeling welke moet voldoen aan de ruimere Europese staatssteunkaders (zie daarvoor onze nieuwsbrief 27
https://mailchi.mp/ab30879c53ed/nekovri-nieuwsbrief3-13687398?e=dbe6e3a65d). De nadere uitwerking volgt onder andere in overleg met Nekovri en VNO-NCW MKB-Nederland, zo geeft de Minister aan. Vanwege zorgvuldigheid en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie duurt het mogelijk nog tot het tweede kwartaal van 2023 voordat de TEK-regeling open kan, zo staat in de brief te lezen.

Als Nekovri zijn we vanzelfsprekend teleurgesteld in het feit dat dit nog zo lang duurt, ook omdat de sector al een jaar geleden aan de bel trok. In de ons omringende landen bestaan dergelijke regelingen ook al. Gelukkig geeft de Minister in de brief aan dat er in november maatregelen gereed moeten zijn om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te verlagen om de nodige liquiditeit te houden. Daarbij staan er verschillende opties nog open. Wat Nekovri betreft moet één van die opties het opschorten of kwijtschelden van EB of ODE zijn. Ook op dit punt blijft Nekovri in gesprek met de betrokken Ministeries, maar zullen wij ook blijven aandringen op snelheid.

Als Nekovri blijven we in gesprek over de precieze invulling van het november-pakket en de TEK-regeling. Er bestaan nog heel veel vragen en er is nog heel veel onduidelijk zoals wie er aansprak kan maken op de regelingen. Waar eerst werd gesproken over energie intensieve bedrijven gaat het nu over energie intensief MKB. Nekovri is blij dat er steun komt maar naast deze compensatie zal Nekovri blijven pleiten voor een structurele oplossing en compensatie, parallel aan de invulling van dit pakket en deze regeling. De situatie dit jaar leert ons namelijk dat het kabinet overduidelijk te laat was met het treffen van maatregelen. We houden u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de verdere vorderingen.
Copyright © *|2017|* *|NEKOVRI|*, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@nekovri.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to amauritz@lineagelogistics.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nekovri · Luchthavenweg 59 VI · Eindhoven, 5657EA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp